Casa Argintarului

Casa Argintarului are doua corpuri. Corpul original este o constructie de plan dreptunghiular compact, pe doua niveluri (P+1) cu latura scurta de 10,5 m dispusa pe aliniament, acoperis in doua ape cu coama paralela cu fatada. Parterul cuprinde in axul din stanga gangul carosabil, boltit semicircular, in dreapta, la strada, doua incaperi, una cu bolti in cruce sprijinite pe console, cealalta boltita semicilindric, ca si incaperea din spatele scarii. 

casa argintarului 2

Fatada are parterul dominat de portalul monumental cu deschidere semicirculara profilata, cu cheia de arc in voluta si imposte. Antablamentul care surmonteaza poarta este sustinut de pilastri canelati cu baze rectangulare si capiteluri ionice. Replica sa apare la ancadramentul de fereastra din dreapta frontului. 

29
Nov, 2023
30
Nov, 2023
1
Adulți
0
Copii

Fereastra din axul median are profilatura similara cu cea a deschiderilor de la etaj, cu ancadramente dreptunghiulare cu menouri si traverse care impart cadrul ferestrelor in sase canaturi (ancadramentele anterioare celor montate cu ocazia restaurarii sunt cu 2+3 ochiuri). Profilatura compusa din listeluri aplatizate intoarse in unghi drept, specifica renasterii, este incadrata de solbancuri si cornise ce se sprijina pe console in voluta. Orizontala fatadei este accentuata prin cornisa continua de deasupra ancadramentelor etajului si cele care surmonteaza ancadramentele parterului.

More information: bjbn.ro